Regering: manier van stemmen moet anders

Het kabinet gaat bekijken of het stemmen bij een volgend referendum anders moet. Dit na het  overweldigende ‘Nee’ gisteren bij het Oekraïne-referendum. De regering onderzoekt verschillende mogelijkheden om de stemprocedure te veranderen.

stemmenAls eerste mogelijkheid wordt geopperd dat kiezers pas mogen stemmen, als ze eerst een paar inhoudelijke vragen over het onderwerp goed beantwoorden.  Geven kiezers op vijf vragen meer dan twee verkeerde antwoorden, dan mag er niet gestemd worden. Deze optie zou dan niet alleen bij een referendum moeten gelden, maar ook bij bijvoorbeeld verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Een andere optie die de regering onder leiding van premier Rutte serieus onderzoekt, is het houden van een iq-test. Als het iq van een kiezer lager is dan 110, dan mag er niet gestemd worden. Fractieleider Roemer van de SP heeft hier ernstig bezwaar tegen: ‘De regering lijkt wel door de ratten besnuffeld. Zo sluit je mensen die bij de voedselbank lopen al op voorhand uit. Rutte roept wel op tot eenheid, maar hij bedoelt eenheid voor de intellectuele elite die wel rijk is. Niet voor de gewone man.’ Roemer vindt de eerste optie – de inhoudelijke vragen – wel een goed idee: ‘PVV’ers vallen dan al snel af, terwijl andere minder intellectuelen misschien wel goed gokken.’

voteHet kabinet vindt in ieder geval dat het anders moet, omdat de beschamende nederlaag voor het kabinetsbeleid in binnen- en buitenland niet in goede aarde valt. Volgens de regering is dat te wijten aan de hoge opkomst onder het minder slimme deel van Nederland, en dat deel moet dan ook ‘op wettige wijze buitenspel gezet worden’.

4 gedachtes over “Regering: manier van stemmen moet anders

 1. En dan voor politici ook een iq test gecombineerd met een eq test. Tevens het politieke systeem dusdanig veranderen dat ze bij grove schending van hun eed (Het behartigen van de belangen van het land) hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden en juridisch veroordeeld kunnen worden.
  Ik denk dat er dan velen af zullen vallen.

  Like

 2. En wie bepaalt trouwens of een antwoord inhoudelijk goed is?
  Er zijn in de aanloop naar dit referendum zoveel leugens verteld, met name door het ja-kamp.
  Moet je dan een antwoord geven dat de politiek wel gezind is of mag je ook een antwoord geven dat de waarheid behelst.

  Like

 3. Ze willen een iq grens stellen van 110.
  Het gemiddelde iq ligt in Europa op 100. Dus hoeveel mogen er dan nog stemmen voor referenda en verkiezingen.
  Daarbij, iq zegt niets over intelligentie en al helemaal niets over integriteit en betrokkenheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s